Kuchnia

zdrowe odżywianie

Sałatka z pieczonymi buraczkami i kalafiorem

Składniki na 4 porcje:

2 średnie buraczki
½ kalafior
garść roszponki lub sałaty
1/4 czerwonej cebuli, pokrojonej w plasterki
Pieprz
1 kromka chleba razowego

Sos:

1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy dijon
sok wyciśnięty z ½ cytryny
ewentualnie 1 ząbek czosnku
sól, pieprz

3 łyżki oliwy z oliwek

Wymieszaj wszystkie składniki, na końcu dodając oliwę.

Buraczki dokładnie wyszoruj, zawiń w folię aluminiową i upiecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 190C (30-60 minut). Następnie obierz je i pokrój w kawałki. Kalafiora zblanszuj (3 minuty we wrzątku), ostudź i podziel na małe różyczki. Na liściach sałaty ułóż buraczki, kalafiora i cebulę pokrojoną w piórka. Polej sosem i posyp pieprzem. Podawaj z grzanką razową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation